Helium til balloner – FAQ
Helium, også kaldet ballongas, giver en fantastisk flot svæveeffekt til dine balloner, og der er næsten ikke noget mere festligt end en sådan imponerende svævende ballon. Både børn og voksne elsker dem, og hvis du også har valgt at have de skønne balloner med til din fest, så kommer her vores guide til brug af helium i balloner – først i form af en praktisk oversigt over, hvor meget helium du skal bruge til bestemte størrelser balloner, og dernæst en udførlig vejledning i alt, som du har brug for at vide om helium til balloner (latex og folie).
Heliumforbrug – Hvor meget helium skal man bruge til balloner?
Her finder du en ca. beregning for, hvor meget helium du skal bruge til bestemte typer og størrelser balloner. Vær opmærksom på, at mængden afhænger af, hvor meget ballonen fyldes ud, om der sker spild i påfyldningsprocessen mm. Helium måles i m3.
Latexballon – 23 cm. – ca. 0,007 m3
Latexballon – 30 cm. – ca. 0,015 m3
Latexballon – 45 cm. – ca. 0,056 m3
Latexballon – 75 cm. – ca. 0,226 m3
Latexballon – 90 cm. – ca. 0,425 m3
Folieballon rund – 45 cm. – ca. 0,015 m3
Folieballon hjerte – 45 cm. – ca. 0,015 m3
Folieballon stjerne – 45 cm. – ca. 0,017 m3
Folieballon tal – 86 cm. – ca. 0,042 m3
Folieballon stor figur (NB: afhængig af facon) – 83 x 73 cm. – ca. 0,036-0,045 m3
Folieballon stor figur (NB: afhængig af facon) – 106 cm. – ca. 0,62 m3
Heliummængde – Hvordan finder jeg ud af, hvor mange balloner, jeg kan fylde op med min heliumflaske?
På heliumflasken er angivet, hvor meget den indeholder, og dette står typisk i kubikmeter (m3). I Festissimos lille heliumflaske er der 0,15 m3 helium. Du kan regne ud, hvor mange balloner du kan fylde, på denne måde:
- Dine latexballoner måler 30 cm. → 0,15/0,015 = 10 stk.
- Dine latexballoner måler 45 cm. → 0,15/0,056 = 2,6 stk.
- Dine folieballoner måler 45 cm. → 0,15/0,015 = 10 stk.
Og så fremdeles – nemlig at dividere flaskens indhold i m3 med den pågældende ballons forbrug i m3.
Latexballoner
Heliumkvalitet – kan der fyldes helium i mine latexballoner?
Latexballoner er de klassiske farvede eller mønstrede balloner, som er lavet af det biologisk nedbrydelige gummimateriale latex. Alle Festissimos latexballoner er heliumegnede, men du kan finde nogle på markedet, som ikke er, og derfor bør du altid være opmærksom på, om ballonen er i heliumkvalitet.
Ballon størrelse – Hvor stor skal ballonen være, for at jeg kan bruge helium i den?
Latexballonen skal have en vis størrelse, nemlig ca. 23 cm., for at du kan bruge helium i den. Det skyldes, at heliummængden skal kunne bære selve ballonens vægt. Du kan altså ikke fylde helium i latexballoner, som er mindre end denne størrelse.
Svævetid – Hvor lang tid svæver mine heliumballoner?
Noget af det vigtigste er at være opmærksom på svævetiden for latexballoner med helium. Da latex er et naturmateriale, er det ikke tætsluttende på samme måde som folie, og derfor vil heliummen gradvist sive ud af ballonen. Hvor hurtigt det går, afhænger af ballonens størrelse. Jo større, desto længere svævetid. En god tommelfingerregel er mellem 8-12 timer, men da det er meget afhængigt af ballonens størrelse og hvor meget, den er fyldt ud, kan vi ikke give et helt præcist tidsinterval.
Du kan få dine latexballoner til at svæve meget længere tid ved brug af Hi-Float (se herunder).
Forberedelse – Hvornår skal jeg fylde mine heliumballoner op?
Det er vigtigt at tage svævetiden i betragtning, når man skal pynte op til fest med heliumballoner. Da svævetiden ligger mellem 8-12 timer afhængig af størrelse, kan man desværre ikke fylde ballonerne op dagen før. Det skal helst gøres så tæt på festens start som muligt. Det er jo ikke altid så praktisk, hvis man f.eks. skal i kirke inden, og derfor er der mulighed for at bruge Hi-Float i ballonerne, så svævetiden forlænges markant.
Hi-Float – Hvad er det og hvor længe vil balloner, der er behandlet med Hi-Float, svæve?
Hi-Float er en flydende plastik coating, som du kan behandle dine latexballoner med. Det er en fantastisk opfindelse, der gør det muligt at nyde svæveeffekten af dine heliumballoner i lang tid, og vigtigst af alt bliver det muligt at fylde dine balloner og pynte op med dem i god tid før festen. Hi-Float kommer i en praktisk dispenser, som med et tryk sprøjtes ind i ballonen. Herefter fordeles den med fingrene rundt i ballonen, hvorved der dannes en hinde på indersiden, der forhindrer heliummen i at sive ud med samme fart, som hvis ballonen ikke var behandlet. Der er vejledning til processen – som er nem – på flasken.
Hi-Float og forskellige typer balloner – Kan jeg bruge Hi-Float til alle slags latexballoner?
Chrome balloner
Som udgangspunkt kan Hi-Float bruges i alle latexballoner. Du skal dog altid være opmærksom på ikke at fylde for meget Hi-Float i ballonen, for vægten af dette påvirker også svæveeffekten. Det gælder særligt for chrome balloner (og specielt dem i hjerteform), som er kraftigere i materialet end andre latexballoner. De vejer således fra start mere, og kommer der for meget Hi-Float i, vil de ikke kunne svæve så godt.
Konfettiballoner
I forhold til konfettiballoner anbefaler vi som udgangspunkt ikke Hi-Float. Det skyldes dels, at selve konfettien allerede giver mere vægt til ballonen (hvilket påvirker svæveevnen), dels at det er svært af få konfettien fordelt flot i en ballon, der klæber på indersiden. I princippet kan det lade sig gøre, men konfettien skal tages ud af ballonen først, og dernæst skal den meget forsigtigt fyldes i igen. Det er dog svært at få et resultat, der er lige så flot, som hvis ballonen ikke var behandlet med Hi-Float.
Undtagelsen er konfettiballoner med en meget lille type konfetti/glimmer. Her er det lettere at tage konfettien ud og få den ind igen på en flot måde.
Konfettiballoner – Kan jeg bruge helium i konfettiballoner?
Konfettiballoner ser fantastiske ud, og du kan sagtens bruge helium i dem. Da selve konfettien også bidrager til ballonens samlede vægt og dermed svæveevnen, skal konfettiballonen mindst være 30 cm. Det er alle Festissimos konfettiballoner. Vær dog opmærksom på, at konfettiballoner typisk svæver kortere tid end balloner uden konfetti, netop pga. vægten.
Vi anbefaler at give et lille pust almindelig luft i konfettiballonen, før der fyldes helium i. Det gør det nemmere at få konfettien fordelt flot. Dette gøres i øvrigt ved at gøre den fyldte og lukkede ballon statisk elektrisk ved at gnide den op ad et ærme, en pude eller lignende. Herefter rystes den, og den statiske elektricitet ”trækker” konfettien rund i ballonen for et fantastisk flot resultat.
Balloner med pynt i – Hvordan bruger jeg helium her?
Der fås flere slags latexballoner med pynt i, bl.a. har vi hos Festissimo kæmpe balloner med kunstige blade og fjer. Disse kan også fyldes med helium, men da pynten inden i ballonerne påvirker vægten, er det vigtigt, at ballonerne fyldes helt op med helium til deres fulde størrelse for at svæveevnen opnås. Man bør derudover være ekstra forsigtig ved håndtering og påfyldning af helium, da pynten inden i ellers kan beskadige latexmaterialet og i værste tilfælde forårsage huller. I forhold til Hi-Float kan det ikke bruges i denne type balloner.
Folieballoner
Størrelse og svævetid – Hvordan fungerer helium i folieballoner?
Folieballoner er lavet i et helt tætsluttende materiale i modsætning til latexballoner. Det betyder, at helium holder sig længere tid i folieballonen, og den vil således svæve i meget længere tid end en latexballon. Hvor lang svævetiden er, afhænger af størrelse. Jo større en folieballon, jo længere svævetid. De store folieballoner fra 80 cm. og opad kan ofte svæve i ugevis. Du kan derfor godt fylde dine folieballoner med helium i god tid før festen (vi anbefaler tidligst dagen før).
Du skal være opmærksom på, at de mindre typer folieballoner ikke egner sig til helium. Det gælder f.eks. vores små bogstav- og talballoner på ca. 35 cm. Det skyldes, at ballonens vægt er for tung til, at den mængde helium, der kan fyldes i, kan bære den. De kan til gengæld pustes op med luft og hænges i de små ”ører”, eller de kan sættes fast på væggen med kraftigt dobbeltklæbende tape.
Hi-Float til folieballoner – Kan jeg bruge det?
Hi-Float bruges ikke til folieballoner, da foliematerialet i forvejen slutter tæt, og det derfor er overflødigt. At fylde Hi-Float i folieballoner vil modsat påvirke vægten og dermed svæveeffekten negativt.
Sidst men ikke mindst: Inhalér aldrig helium!